Top

Jak usunąć historię wyszukiwania na Instagram

Jak usunąć historię wyszukiwania na Instagram

Są sytuacje, kiedy potrzebujemy nieco więcej intymności w naszych działaniach – czy to przez odwiedzanie stron internetowych o wątpliwej reputacji, czy też w celu ukrycia niektórych wstydliwych sekretów. Każdy takowe posiada i zapewne każdy wolałby, żeby nie ujrzały światła dziennego. Różne czynniki mogą się składać na sytuację, która wytwarza wzmożone niebezpieczeństwo wykrycia naszych tajemnic – dlatego właśnie istnieje funkcja, która pozwala na usuwanie historii Instagram. Dowiedz się, jak wyczyścić historię wyszukiwania w Instagram czytając ten artykuł!

 

Jak usunąć historię wyszukiwania na Instagram?

 

W odróżnieniu od większości funkcji dostępnych w aplikacji, tę czynność można wykonać zarówno z poziomu komputera, jak i telefonu. Poniżej opisuję krok po kroku, jak wyczyścić historię na oba sposoby:

 

  • Usuwanie historii na komputerze:
    • Wejdź na stronę internetową Instagrama
    • Zaloguj się do swojego konta
    • Kliknij w ikonkę człowieka w celu przejścia do swojego profilu
    • Kliknij przycisk “edytuj profil”
    • Spośród dostępnych zakładek, wybierz “Prywatność i bezpieczeństwo”
    • Następnie kliknij opcję “Informacje o koncie”
    • Wreszcie wybierz zakładkę “Historia”, po czym kliknij “Wyczyść historię wyszukiwania”

 

I proszę, Twoja historia wyszukiwania na Instagramie została wyczyszczona.

 

  • Usuwanie historii na telefonie:
    • Uruchom aplikację Instagram
    • Jeżeli Twoje konto nie jest jeszcze aktywne, zaloguj się
    • Dotknij ikonki człowieka – przeniesie Cię ona do Twojego profilu
    • Dotknij ikonki trzech poziomych kresek znajdujących się w prawym górnym rogu ekranu
    • Wybierz przycisk “Ustawienia” – znajduje się ona na samym dole wysuwanego menu
    • Przejdź do zakładki “Prywatność i bezpieczeństwo”
    • Po zjechaniu na sam dół zobaczysz opcję “Wyczyść historię wyszukiwania”. Klikając w nią przejdziesz do kolejnego menu, w którym ponownie musisz wybrać opcję o tej samej treści. Na pytanie “Czy na pewno” odpowiadamy “Tak, na pewno” i… gotowe!

 

Miej na uwadze, że wykasowanie historii nie usunie jednocześnie propozycji wyświetlanych w pasku wyszukiwania. Każdą z takich indywidualnych propozycji należy usunąć osobno, bezpośrednio w menu wyszukiwania. Wystarczy dotknąć ikony krzyżyka, znajdującej się z prawej strony, obok każdego z proponowanych profili. Po usunięciu kilku takich propozycji z rzędu zostaniemy zapytani, czy usunąć tę sekcję permanentnie – jeżeli się zgodzimy, propozycje nie będą już więcej wyświetlane w panelu wyszukiwania. Pamiętaj jednak, że nadal, po wpisaniu jakiejkolwiek litery, pierwsze wyświetlane wyniki będą tymi, które już kiedyś były wyszukiwane – ten rodzaj propozycji jest połączony z Twoim kontem i będzie się wyświetlał na każdym urządzeniu, z którego korzystasz. Niestety nie ma możliwości wykasowania pamięci na ich temat – być może taka funkcja ukaże się w przyszłości, lecz póki co czyszczenie historii wyszukiwania oraz historii propozycji niestety będzie musiało wystarczyć.

Dowiedz się jak stworzyć swój nametag na Instagramie

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.