Top

Jak wyłączyć status aktywności na Instagramie?

Jak wyłączyć status aktywności na Instagramie?

Jak zobaczyć, kto jest aktywny na Instagramie?

Zakładając konto w social media, niezależnie od tego, na jakiej platformie się rejestrujemy, automatycznie zgadzamy się na dobrowolne naruszenie naszej prywatności. Pod wieloma względami jest to jedynie drobna ingerencja, niedogodność, z którą musimy się liczyć i którą musimy zaakceptować, jeżeli chcemy zaistnieć w konkretnych zaułkach cyberprzestrzeni. Osoby pretendujące do zostania internetowymi celebrytami nie przejmują się tym, że niektóre informacje na ich temat są ogólnodostępne, ba, jest to dla nich wręcz konieczne, aby stać się “kimś”. Z drugiej strony mamy jednak zwykłych ludzi, którzy nie do końca są świadomi tego, jakie konsekwencje może mieć nieostrożne poruszanie się po platformach społecznościowych i, co ważniejsze, jakich rzeczy mogą dowiedzieć się na ich temat współużytkownicy.

Jedną z funkcji, które pozwalają na częściowe śledzenie poszczególnych osób, jest status aktywności na Instagramie. Opcja ta, zanim pojawiła się na Insta, była obecna również na Facebooku, jednak, ze względu na różny charakter obu tych platform, spotyka się ona ze zgoła odmiennym przyjęciem, niż na Facebooku właśnie.

 

Status aktywności pozwala na sprawdzenie, w jakim czasie poszczególne osoby są obecne na platformie. Informację tę możemy uzyskać w okienku wiadomości, gdzie, pod każdą osobą, z którą prowadziliśmy konwersację, wyświetlać się będzie czas od ostatniej wizyty, ostatniej aktywności lub informacja, że konkretna osoba w tej chwili korzysta z aplikacji.

Jak ukryć aktywność na Instagramie?

Z oczywistych względów nie każdemu odpowiada taki stan rzeczy – informacje o aktywności poszczególnych osób to idealne narzędzie dla stalkerów, którzy mogą je wykorzystać na różnorodne sposoby. Na szczęście, mimo, że funkcja ta jest domyślnie włączona, istnieje też opcja, która pozwala na wyłączenie statusu aktywności na Instagramie.

 

Aby wyłączyć status aktywności należy:

  1. Przejść na swój profil
  2. Kliknąć ikonę opcji w prawym górnym rogu
  3. Przejść w ustawienia klikając przycisk na dole po prawej stronie
  4. Wyszukać zakładkę “Status aktywności” i wejść w nią
  5. Dotknąć suwaka w prawym górnym rogu ekranu.

 

Gotowe! Od teraz nasz status aktywności nie będzie wyświetlany innym użytkownikom. Należy pamiętać jednak, że wraz z wyłączeniem widoczności, nie będziemy w stanie zobaczyć informacji o aktywności żadnej innej osoby, niezależnie, czy ma włączoną widoczność, czy nie.

Dowiedź się, jak korzystać z Instagrama na komputerze.

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.